02.05.2016 yildagi 132-son
“Aholining sanitariya-epidemiologik osoyishtaligi to‘g‘risida”gi O‘zbekiston Respublikasi Qonuni hamda O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining “2015 — 2020-yillar davrida O‘zbekiston Respublikasi aholisining sog‘lom ovqatlanishini ta’minlash Konsepsiyasini va chora-tadbirlar kompleksini tasdiqlash to‘g‘risida” 2015-yil 29-avgustdagi 251-son qarori ijrosini ta’minlash, umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalarining oshxona va bufetlarida (keyingi o‘rinlarda oshxonalar deb ataladi)o‘quvchilarning sog‘lom ovqatlanishini tashkil etishni yanada takomillashtirish, sanitariya qoidalari, normalari va gigiyena normativlari talablariga mos sharoitlar yaratish, oziq-ovqat mahsulotlari va taomlar sifatini nazorat qilishni kuchaytirish, oshxonalarni ijaraga oluvchi tadbirkorlik subyektlariga qulay shart-sharoitlar tashkil etish maqsadida Vazirlar Mahkamasi qaror qiladi:
2. Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar hokimliklari Xalq ta’limi vazirligi bilan kelishilgan holda mazkur qarorning 2a va 2b-ilovalardagi ko‘rsatkichlarga muvofiq 2017 — 2020-yillarda umumiy o‘rta ta’lim muassasalarida oshxonalarning faoliyatini tashkil etish bo‘yicha hududiy manzilli dasturlarini ikki oy muddatda ishlab chiqsinlar va belgilangan tartibda tasdiqlasinlar.
7. O‘zbekiston Respublikasi Hukumatining 3-ilovaga muvofiq ayrim qarorlari o‘z kuchini yo‘qotgan deb hisoblansin.
1. Mazkur Nizom o‘quvchilarning to‘laqonli sog‘lom ovqatlanishini tashkil etish, ularni ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash, sog‘lig‘ini mustahkamlash va o‘quv jarayonining samarali tashkil etilishini ta’minlash maqsadida O‘zbekiston Respublikasi “Ta’lim to‘g‘risida”gi, “Aholining sanitariya-epidemiologik osoyishtaligi to‘g‘risida”gi qonunlari hamda Vazirlar Mahkamasining “2015 — 2020-yillar davrida O‘zbekiston Respublikasi aholisining sog‘lom ovqatlanishini ta’minlash Konsepsiyasini va chora-tadbirlar kompleksini tasdiqlash to‘g‘risida” 2015-yil 29-avgustdagi 251-son qarorlariga muvofiq umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalarida (keyingi o‘rinlarda ta’lim muassasalari deb ataladi) sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish tartibini belgilaydi.
Oldingi tahrirga qarang.
(10-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2019-yil 30-sentabrdagi 822-son qarori tahririda — Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi, 30.09.2019-y., 09/19/822/3840-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(18-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2019-yil 30-sentabrdagi 822-son qarori tahririda — Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi, 30.09.2019-y., 09/19/822/3840-son)
Oldingi tahrirga qarang.
Oldingi tahrirga qarang.
(20-bandning uchinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2021-yil 19-noyabrdagi 694-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 20.11.2021-y., 09/21/694/1075-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(20-bandning to‘rtinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2019-yil 30-sentabrdagi 822-son qarori tahririda — Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi, 30.09.2019-y., 09/19/822/3840-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(30-bandning uchinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(36-bandning beshinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(46-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(48-bandning o‘n ikkinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(50-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(54-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(56-bandning birinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2019-yil 30-sentabrdagi 822-son qarori tahririda — Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi, 30.09.2019-y., 09/19/822/3840-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(56-bandning uchinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2019-yil 30-sentabrdagi 822-son qarori tahririda — Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi, 30.09.2019-y., 09/19/822/3840-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(58-bandning birinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2021-yil 19-noyabrdagi 694-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 20.11.2021-y., 09/21/694/1075-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(58-bandning ikkinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2019-yil 30-sentabrdagi 822-son qarori tahririda — Qonun hujjatlari ma’lumotlari milliy bazasi, 30.09.2019-y., 09/19/822/3840-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(59-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)

T/r

Tadbirlar

Bajarish muddatlari

Mas’ul bajaruvchilar

I. Umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalari oshxona va bufetlari faoliyatini tashkil etish

1.

Ovqatlanish tizimi mavjud bo‘lmagan umumiy o‘rta ta’lim muassasalarida oshxona va bufetlarni tashkil etish, jihozlash va qayta jihozlash bo‘yicha belgilangan ko‘rsatkichlarga muvofiq ravishda moliyalashtirish manbalarini ko‘rsatgan holda manzilli dasturlarni tasdiqlash.

2016-yil
1-iyulgacha

Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahri hokimliklari, Xalq ta’limi vazirligi

2.

Umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalarining oshxona va bufetlari uchun namunaviy taomnomalarni (har bir taomning tayyorlash texnologiyasini ko‘rsatib o‘tgan holda) tasdiqlash.

2016-yil

avgust

Sog‘liqni saqlash vazirligi, O‘zbekiston Oshpazlar uyushmasi, Xalq ta’limi vazirligi,
Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligining O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi

3.

Zamonaviy tajribalar asosida umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalari oshpazlarini malaka oshirish kurslariga jalb etish choralarini ko‘rish.

2016-yil
III choragidan boshlab doimiy

Xalq ta’limi vazirligi, O‘zbekiston Oshpazlar uyushmasi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligining O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Sog‘liqni saqlash vazirligi, ijarachi korxonalar bilan hamkorlikda

II. Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etishga doir targ‘ibot-tashviqot ishlari

4.

Umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish yuzasidan ommaviy axborot vositalari orqali keng targ‘ibot-tashviqot ishlarini olib borish, bunda:

o‘quvchilar uchun foydali taomlarni tayyorlash usullariga, ularni iste’mol qilishning ijobiy ta’siriga;

ovqatlanish rejimiga va ularga amal qilinishiga;

tarkibida zararli moddalar mavjud bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlari va taomlarni iste’mol qilishning salbiy oqibatlari masalalariga alohida e’tibor qaratish.

Jadval asosida

Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligining O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Sog‘liqni saqlash vazirligi, O‘zbekiston Milliy axborot agentligi, O‘zbekiston milliy teleradiokompaniyasi, Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahri hokimliklari

5.

Umumiy o‘rta ta’lim muassasalarining boshlang‘ich sinf o‘quvchilari o‘rtasida “To‘g‘ri ovqatlanish darslari” ta’lim dasturini joriy etish va unda quyidagilarni nazarda tutish:

o‘quvchilarda salomatlikning qadri va uni mustahkamlash zarurligi to‘g‘risida tasavvur hosil qilish;

o‘quvchilarni sog‘lom hayot tarzi va to‘g‘ri ovqatlanish qoidalari bilan tanishtirish;

o‘quvchilarning o‘z sog‘lig‘iga g‘amxo‘rlik qilishi bilan bog‘liq xulq-atvor shakllarini o‘zlashtirishlari, ularni to‘g‘ri ovqatlanishga doir milliy-madaniy an’analar bilan tanishtirish asosiy mavzu sifatida kiritilishini ta’minlash.

2016-yil
III chorak

Xalq ta’limi vazirligi,
Sog‘liqni saqlash vazirligi

6.

O‘quvchilar, pedagog xodimlar, ota-onalar tomonidan sog‘lom ovqatlanish qoidalariga amal qilinishi yuzasidan bilim va ko‘nikmalarni yanada rivojlantirish bo‘yicha davra suhbatlari o‘tkazib borish.

Doimiy

Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligining O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Sog‘liqni saqlash vazirligi

7.

Umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish masala�ini “Salomatlik saboqlari”, “Sog‘lom avlod asoslari”, “Sog‘lom oila asoslari” darslari orqali o‘quvchilar ongiga yetkazish choralarini ko‘rish.

Jadval asosida

Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligining O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Sog‘liqni saqlash vazirligi

8.

Umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish yuzasidan Qoraqalpog‘iston Respublikasi, viloyatlar va Toshkent shahrida hududiy seminarlar o‘tkazish.

2016 — 2020-yillar davomida,

har yili sentyabr — dekabrda

Sog‘liqni saqlash vazirligi, Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligining O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi