Т/р | Мой турлари | Хом ашё номи | Ботаник номланиши |
1. | Ўрик мойи | Ўрик (данак уруғи) | Prunus armeniaca Linnaeus: syn. Armeniaca vulgaris Lamarck |
2. | Ерёнғоқ мойи | Ерёнғоқ | Arachis hypogaea Linnaeus |
3. | Тарвуз мойи | Тарвуз (уруғи) | Citrullus lanatus (Thumb.) Matsumet Nakai Citrullus spp. |
4. | Қайин мойи | Қайин | Fagus sylvatica Linnaeus |
5. | Узум мойи | Узум (уруғи) | Vitis vinifera Linnaeus |
6. | Олча мойи | Олча (данак уруғи) | Prunus cerasus LinnaeusRosaceae |
7. | Хантал мойи: жигарранг; ҳинд; қора; оқ хантал мойи; дала хантали мойи. | Хантал (уруғи): жигарранг; ҳинд; қора; оқ; даланики. | Brassica Linnaeusjuncea Czernajawet cossonnigraW.D.J. Koch Sinapis alba Linnaeus Sinapis arvensis Linnaeus |
8. | Кедр мойи | Кедр (ёнғоқ) | Pinus cembra L. |
9. | Кокос мойи | Копра | Cocos nucifera Sinapis Linnaeus |
10. | Маккажўхори мойи | Маккажўхори (уруғлари) | Zea mays Linnaeus |
11. | Кунжут мойи | Кунжут (уруғлари) | Sesamum indicum Linnaeus |
12. | Канакунжут мойи | Канакунжут (уруғлари) | Ricinus communis Linnaeus |
13. | Зиғир мойи | Зиғир (уруғлари) | Linumusilatissimum Linnaeus |
14. | Бодом мойи | Аччиқ бодом (ёнғоқ) | Prunus dulcis (Miller) DA. Webb var. amara (DeConaolle) Buchheim: syn. Prunus amygdalusBatsch var. amara (DeConaolla) Focke |
15. | Ёнғоқ мойи | Грек ёнғоғи(уруғлари) | Aleurites moluccana (Linnaeus), Wildenow. syn.Aleurites triloba Juglans regia Linnaeus |
16. | Зайтун мойи* | Зайтун (мағиз) Зайтун (перикарпий) | Olea europaea Linnaeus |
17. | Пальма мойи | Мойли пальма (меванинг перикарпийси) | Elaeisguineensis Jacquin. |
18. | Пальмаядро мойи | Мойли пальма (данак уруғлари) | Elaeisguineensis Jacquin. |
19. | Шафтоли мойи | Шафтоли (уруғлари) | Prunus persica (hinnacus) Batsch |
20. | Кунгабоқар мойи | Кунгабоқар (уруғлари) | Helianthus annuusLinnaeus |
21. | Буғдой мойи | Юмшоқ буғдой (дони) Қатттиқ буғдой (дони) | Triticum aestivum Linnaeus: emened. Fiori et Paoletti Triticum durum Desfontaines |
22. | Рапс мойи | Рапс (уруғлари) | Brassica napus Linnaeus |
23. | Гуруч мойи | Гуруч | Oryza sativa Linnaeus |
24. | Махсар мойи | Махсар (уруғлари) | Carthamustinctorius Linnaeus |
25. | Олхўри мойи | Олхўри (данак уруғлари) | Prunus domestica Linnaeus |
26. | Соя мойи | Соя (дуккаклари) | Glycine max (Linnaeus) Merrill |
27. | Помидор мойи | Помидор (уруғлари) | Lycopersicon lycopersikum (Linnaeus), Karsten ex Farwell syn, Lycopersicon esculentum P. Miller; |
28. | Зира мойи | Зира (уруғи) | Carum |
29. | Қовоқ мойи | Қовоқ (уруғлари) | Cucurbita maxima A.N. Duchesne Cucurbita pepo (Linnaeus) |
30. | Пахта мойи | Ғўза (чигит) | Gossypium spp. |
31. | Каноп мойи | Каноп уруғлари | Cannabis ruderalis |
Зайтун мойининг номланиши | Тавсифлари ва кўрсаткичлари |
Пресслаш усулида олинган рафинацияланмаган зайтун мойи (Extra virgin olive oil). | Кислота сони граммга 1,6 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 0,8 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 20 мэкв/kg дан кўп бўлмаган бир маротаба пресслаб олинган мой. |
Рафинацияланмаган зайтун мойи (Virgin olive oil). | Кислота сони граммга 4,0 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 2,0 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 20 мэкв/kg дан кўп бўлмаган прессларда бир маротаба сиқиб олинган мой. |
Пресслаш усулида олинган рафинацияланган зайтун мойи (Refined olive oil). | Кислота сониграммга 0,6 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 0,3 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 5 мэкв/kg дан кўп бўлмаган бир маротаба пресслаб, рафинация усулида олинган, лекин бошланғич триглицерид структурасига ўзгаришлар киритмайдиган жараёнларга йўналтирилмаган зайтун мойи. |
Пресслаш усулида олинган рафинацияланмаган зайтун мойи қўшилган рафинацияланган зайтун мойи Extra virgin (Olive oil). | Кислота сони граммга 2,0 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 2,0 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 15 мэкв/kg дан кўп бўлмаган, рафинацияланган зайтун мойи ва бир маротаба пресслаб олинган зайтун мойлари аралашмасидан иборат мой. |
Сиқилган қолдиқдан олинган рафинацияланган зайтун мойи (Refined olive-pomace oil). | Кислота сониграммга 0,6 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 0,3 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 5 мэкв/kg дан кўп бўлмаган сиқилган қолдиқларда хом зайтун мойидан рафинация усуллари орқали олинган ва лекин бошланғич триглицерид структураларига ўзгаришлар киритмайдиган жараёнларга йўналтирилмаган зайтун мойи. |
Пресслаш усулида олинган рафинацияланган зайтун мойи қўшилган сиқилган қолдиқлардан олинган рафинацияланган зайтун мойи (Olive-pomace oil). | Кислота сониграммга 2,0 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 1,0 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 20 мэкв/kg дан кўп бўлмаган, сиқилган қолдиқлардан олинган рафинацияланган зайтун мойи ва бир маротаба сиқиб олинган зайтун мойлари аралашмасидан иборат мой. |
Маҳсулотлар номи | Кўрсаткичлар | Рухсат этилган миқдори mg/kg дан кўп эмас |
Ўсимлик мойлари (барча турлари), ўсимлик мойларининг фракциялари. | Қўрғошин | 0,1 |
0,2 (ерёнғоқ мойи учун) | ||
Маргимуш | 0,1 | |
Кадмий | 0,05 | |
Симоб | 0,03 | |
Темир | 1,5 рафинацияланган мойлар учун | |
5,0 рафинацияланмаган мой, рафинацияланган ва рафинацияланмаган мойлар аралашмаси учун | ||
Мис | 0,1 рафинацияланган мойлар учун | |
0,4 рафинацияланмаган мойлар учун | ||
Рафинацияланган дезодорацияланган гидрогенизацияланган мой (ёғ)лар; рафинацияланган дезодорацияланган переэтерификацияланган мой (ёғ)лар; маҳсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар). | Қўрғошин | 0,1 |
Маргимуш | 0,1 | |
Кадмий | 0,05 | |
Симоб | 0,05 | |
Никель | 0,7 гидрогенизацияланган рафинацияланган ва дезодорацияланган мойлар (ёғлар) ва таркибида гидрогенизацияланган мой ва ёғлар мавжуд маҳсулотлар учун | |
Маргаринлар. | Қўрғошин | 0,1 |
Маргимуш | 0,1 | |
Кадмий | 0,05 | |
Симоб | 0,05 | |
Никель | 0,7 таркибида гидрогенизацияланган мойлар ва ёғлар мавжуд маҳсулотлар | |
Темир | 1,5 (какао маҳсулотлари қўшилган маргаринлардан ташқари) | |
Мис | 0,1 (какао маҳсулотлари қўшилган маргаринлардан ташқари) | |
Сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; Какао мойининг эквиваленти; SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар; POP-турдаги какао мойининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар; Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар. | Қўрғошин | 0,1 |
Маргимуш | 0,1 | |
Кадмий | 0,05 | |
Симоб | 0,05 | |
Никель | 0,7 таркибида гидрогенизацияланганмойлар ва ёғлар мавжуд маҳсулотлар | |
Майонезлар; майонезли соуслар; ўсимлик мойлари асосида тайёрланган соуслар; ўсимлик мойлари асосида тайёрланган крем. | Қўрғошин | 0,3 |
Маргимуш | 0,1 | |
Кадмий | 0,05 | |
Симоб | 0,05 | |
Ўсимлик-ёғли спредлар; ўсимлик-сариёғли спредлар; ўсимлик ёғли эритилган омухта аралашмалар; ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар. | Қўрғошин | 0,1 |
0,3 какао маҳсулоти қўшилган турлари учун | ||
Маргимуш | 0,1 | |
Кадмий | 0,03 ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун | |
0,05 ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун | ||
0,2 какао маҳсулоти қўшилган турлари учун | ||
Симоб | 0, 03 ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун | |
0,05 ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун | ||
0,2 какао маҳсулоти қўшилган турлари учун | ||
Никель | 0,7 таркибида гидрогенизацияланган мойлар ва ёғлар мавжуд маҳсулотлар | |
Темир | 1,5 (какао маҳсулоти қўшилган спредлар ва эритилган омухта аралашмалардан ташқари) | |
Мис | 0,1 ўсимлик-ёғли турлари учун (какао маҳсулотлари қўшилган турларидан ташқари) | |
0,4 ўсимлик-сариёғли турлари учун (какао маҳсулотлари қўшилган турларидан ташқари) | ||
Дистилланган глицерин. | Темир | 2,0 |
Қўрғошин | 5,0 | |
Маргимуш | 0,3 |
Маҳсулотлар номи | Кўрсаткичлар | Рухсат этилган миқдори mg/kgдан кўп эмас |
Ўсимлик мойлари (барча турлари), ўсимлик мойларининг фракциялари; рафинацияланган дезодорацияланган гидрогенизацияланган мой (ёғ)лар; рафинацияланган дезодорацияланган переэтерификацияланган мой (ёғ)лар; махсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар); маргаринлар; майонезлар; ўсимлик мойлари асосида тайёрланган крем; сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; какао мойининг эквиваленти; SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар; POP-турдаги какао мойининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар; Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар. | Микотоксинлар: афлотоксин В1 | 0,005 (рафинацияланган мойлардан ташқари) |
Радионуклидлар: цезий-137 | 40 Бк/kg(ўсимлик мойлари учун) 60 Бк/kg | |
стронций-90 | 80 Бк/kg | |
Пестицидлар: ГХЦГ (αβγ-изомерлари)* | 0,05 (рафинацияланган мойлар учун) 0,2 (рафинацияланмаган мойлар учун) | |
ДДТ ва унинг метаболитлари | 0,1 (рафинацияланган мойлар учун) 0,2 (рафинацияланмаган мойлар учун) | |
Полихлорланганбифениллар | 3,0 (таркибида балиқ ёғи бўлган маҳсулотлар учун) | |
Диоксинлар | 0,00000075 01.01.2021 йилдан амалга киритилади (ўсимлик мойлари учун маҳсулотдаги ёғ миқдорига қайта ҳисобланганда) Мой таркибида мавжудлиги эҳтимоли асосли тахмин қилинган ҳолатларда аниқланади | |
Ўсимлик-ёғли спредлар; ўсимлик ёғли эритилган омухта аралашмалар; ўсимлик-сариёғли спредлар; ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар. | Микотоксинлар: афлотоксин В1 | 0,005 |
Радионуклидлар: цезий-137 | 100 Бк/kg (ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун) 60 Бк/kg (ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун) 80 Бк/kg | |
ГХЦГ (αβγ-изомерлари) | Ёғ миқдорига қайта ҳисобланганда 1,25 (ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун) 0,05 (ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун) | |
ДДТ ва унинг метаболитлари | Ёғ миқдорига қайта ҳисобланганда 1,0(ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун) 0,1(ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун) | |
Антибиотиклар** (ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун) | ||
левомицетин (хлорамфеникол) | йўл қўйилмайди < 0,0003 mg/kg | |
Тетрациклин гуруҳи | йўл қўйилмайди <0,01 mg/kg | |
стрептомицин | йўл қўйилмайди < 0,2 mg/kg | |
пенициллинлар | йўл қўйилмайди < 0,004 mg/kg |
Маҳсулотлар номи | Кўрсаткичлар | Рухсат этилган миқдор, кўп эмас |
Ўсимлик мойлари (барча турлари), ўсимлик мойларининг фракциялари; рафинацияланмаган мойлар. | Кислота сони, mg KOН/g,кўп эмас | 4,0 |
Рафинацияланмаган махсар мойи. | 2,0 | |
Рафинацияланмаган рапс мойи (озиқ-овқат маҳсулотларига озиқавий хом ашё сифатида фойдаланиладиган). | 6,0 | |
Рафинацияланмаган кунжут (сезам) мойи. | 1,0 | |
Рафинацияланган кунжут(сезамовое), данак мойи. | 0,4 | |
Рафинацияланган ерёнғоқ мойи. | 0,5 | |
Рафинацияланган пахта мойи. | 0,3 | |
Рафинацияланган мойлар. | 0,4 — 0,6 | |
Рафинацияланган мойлар. | Перекис сони, mmolфаолкислород/kg, кўп эмас | 10,0 |
Рафинацияланган дезодорацияланган гидрогенизацияланган мой (ёғ)лар; рафинацияланган дезодорацияланган переэтерификацияланган мой (ёғ)лар; маҳсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар); маргаринлар; сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; какао мойининг эквиваленти; SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар; POP-турдаги какао мойининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар; Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар. | Кислота сони, mg KOН/g, кўп эмас
кўп эмас | 0,6 (маргариндан ташқари)
|
Ўсимлик-ёғли спредлар; ўсимлик-сариёғли спредлар; ўсимлик-ёғли эритилган омухта аралашмалар; ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар. | Ёғли фазанинг кислоталилиги, 0 Кеттстоферда | 2,5 (ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун) |
Майонезлар; ўсимлик мойлари асосида тайёрланган соуслар; майонезли соуслар; ўсимлик мойлари асосида тайёрланган крем. | Перекис сони, ммоль фаолкислород/kg, | 10,0 |
Маҳсулотлар номи | Кўрсаткичлар | Рухсат этилган миқдор, %дан, кўп эмас |
Рафинацияланган, дезодорацияланган, гидрогенизацияланган мой (ёғ)лар; рафинацияланган, дезодорацияланган, переэтерификацияланган мой (ёғ)лар; махсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар); маргаринлар; сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; какао мойининг эквиваленти; SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар; POP-турдаги какао мойининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар; Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар; ўсимлик-ёғли спредлар; ўсимлик-сариёғли спредлар; ўсимлик-ёғли эритилган омухта аралашмалар; ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар. | Ёғ-кислоталарининг транс изомерлари | Маҳсулотдаги ёғ миқдорига нисбатан 2 фоиз |
Маҳсулотлар номи | Кўрсаткичлар | Рухсат этилган миқдори, кўп эмас | Изоҳ |
Ўсимлик мойлари (барча турлари), ўсимлик мойларининг фракциялари. | Бенз(а)пирин | 0,002 mg/kg | |
Синил кислотасининг миқдори (сифат реакцияси) | Мавжуд эмас | Мева данакларидан олинган мойлар учун | |
Эрук кислотаси миқдори | 3 фоиз | Рапс мойи учун | |
5 фоиз | Крестгуллилар уруғларидан ӯсимлик мойлари учун | ||
Эркин госсипол миқдори | 0,001 фоиз | Рафинацияланган, дезодорацияланмаган пахта мойи учун |
Маҳсулотлар номи | Таркибида рухсат этилмайдиган маҳсулот массаси, g | Ачитқилар, КХҚБ/g, | Замбуруғлар, КХҚБ/g, | |||
ИТГБ*** (колиформа.) | S areus | патогенлар, салмо-неллалар | ||||
Майонез; майонезли соуслар; ўсимлик мойлари асосида тайёрланган соуслар. | - | 0,1 | - | 25 | 5.102 | 50 |
Махсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар); сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар; какао мойининг эквиваленти; SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар; POP-турдаги какао мойининг ўрнининг босувчи маҳсулотлар; Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар; Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар. | - | 0,001 | - | 25 | 1.103 | 1.102 |
Маргаринлар, ўсимлик-ёғли спредлар. | - | 0,01 | - | 25 | 5.102 | 50 |
Ўсимлик мойлари асосида тайёрланган кремлар. | 1.104 | 0,01 | - | 25 | 50 | 50 |
Таркибидаги ёғнинг масса улуши 60 фоиз ва ундан кўп бўлган ўсимлик-сариёғли спредлар. | 1.105 | 0,01 | 0,1 | 25 | 100 | 100 |
Таркибидаги ёғнинг масса улуши 39 фоиздан 60 фоизгача бўлган ўсимлик-сариёғли спредлар. | 1.105 | 0,01 | - | 25 | йиғиндида 200 | |
Ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар. | 1.103 | 1,0 | - | 25 | - | 200 |
Кўрсаткичлар | Рухсат этилган миқдори | Изоҳ |
Ранги, қизил бирликларда, кўп эмас | 35 сариқ бирликда 8 қизил бирлик | Рафинацияланган пахта мойи учун |
Ҳиди ва таъми | Мой турига хос ҳидли, бегона таъм ва ҳидларсиз | Ўсимлик мойлари (барча турлари) учун |
Намлик ва учувчан моддалар 105 0С да, кўп эмас | 0,2 фоиз | Рафинацияланган мойлар учун |
Совун (сифат кўрсаткичи) | Мавжуд эмас | Рафинацияланган мойлар учун |
Маҳсулотлар номи | Кўрсаткичлар | Рухсат этилган даража,кўп эмас |
Хом табиий глицерин | Оқсил моддалари (сифат реакцияси) | Мавжуд эмас Меъёрланмайди (2 маркали 3 навли глицерин учун) |
Сульфат бирикмалари (сульфатлар) (сифат реакцияси) | Мавжуд эмас Қолдиқлар (2 маркали 3 навли глицерин учун) | |
Хўжалик совуни | Боғланмаган ўювчи ишқорнинг масса улуши | 0,2 фоиз |
Боғланмаган карбонатсодасининг масса улуши | 1,0 фоиз |
Ерёнғоқ мойи | Бабассу мойи | Кокос мойи | Пахта мойи | Узум данаклари мойи | Маккажўхори мойи | Хантал мойи | Пальма мойи | Пальмаядро мойи | Палма олеини | Пальма стеарини | |
С6:0 | НО | НО | НО-0,7 | НО | НО | НО | НО | НО | НО-0,8 | НО | НО |
С8:0 | НО | 2,6-7,3 | 4,6-10,0 | НО | НО | НО | НО | НО | 2,4-6,2 | НО | НО |
С10:0 | НО | 1,2-7,6 | 5,0-8,0 | НО | НО | НО | НО | НО | 2,6-5,0 | НО | НО |
С12:0 | НО-0,1 | 40,0-55,0 | 45,1-53,2 | НО-0,2 | НО | НО-0,3 | НО | НО-0,5 | 45,0-55,0 | 0,1-0,5 | 0,1-0,5 |
С14:0 | НО-0,1 | 11,0-27,0 | 16,8-21,0 | 0,6-1,0 | НО-0,3 | НО-0,3 | НО-1,0 | 0,5-2,0 | 14,0-18,0 | 0,5-1,5 | 1,0-2,0 |
С16:0 | 8,0-14,0 | 5,2-11,0 | 7,5-10,2 | 21,4-26,4 | 5,5-11,0 | 8,6-16,5 | 0,5-4,5 | 39,3-47,5 | 6,5-10,0 | 38,0-43,5 | 48,0-74,0 |
С16:1 | НО-0,2 | НО | НО | НО-1,2 | НО-1,2 | НО-0,5 | НО-0,5 | НО-0,6 | НО-0,2 | НО-0,6 | НО-0,2 |
С17:0 | НО-0,1 | НО | НО | НО-0,1 | НО-0,2 | НО-0,1 | НО | НО-0,2 | НО | НО-0,2 | НО-0,2 |
С17:1 | НО-0,1 | НО | НО | НО-0,1 | НО-0,1 | Но-0,1 | НО | НО | НО | Но-0,1 | НО-0,1 |
С18:0 | 1,0-4,5 | 1,8-7,4 | 2,0-4,0 | 2,1-3,3 | 3,0-6,5 | НО-3,3 | 0,5-2,0 | 3,5-6,0 | 1,0-3,0 | 3,5-5,0 | 3,9-6,0 |
С18:1 | 35,0-69,0 | 9,0-20,0 | 5,0-10,0 | 14,7-21,7 | 12,0-28,0 | 20,0-42,2 | 8,0-23,0 | 36,0-44,0 | 12,0-19,0 | 39,8-46,0 | 15,5-36,0 |
С18:2 | 12,0-43,0 | 1,4-6,6 | 1,0-2,5 | 46,7-58,2 | 58,0-78,0 | 34,0-65,6 | 10,0-24,0 | 9,0-12,0 | 1,0-3,5 | 10,0-13,5 | 3,0-10,0 |
С18:3 | НО-0,3 | НО | НО-0,2 | НО-0,4 | НО-1,0 | НО-2,0 | 6,0-18,0 | НО-0,5 | НО-0,2 | НО-0,6 | НО-0,5 |
С20:0 | 1,0-2,0 | НО | НО-0,2 | 0,2-0,5 | НО-1,0 | 0,3-1,0 | НО-1,5 | НО-1,0 | НО-0,2 | НО-0,6 | НО-1,0 |
С20:1 | 0,7-1,7 | НО | НО-0,2 | НО-0,1 | НО-0,3 | 0,2-0,6 | 5,0-13,0 | НО-0,4 | НО-0,2 | НО-0,4 | НО-0,4 |
С20:2 | НО | НО | НО | НО-0,1 | НО | НО-0,1 | НО-1,0 | НО | НО | НО | НО |
С22:0 | 1,5-4,5 | НО | НО | НО-0.6 | НО-0,5 | НО-0,5 | 0,2-2,5 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,2 |
С22:1 | НО-0,3 | НО | НО | НО-0,3 | НО-0,3 | НО-0,3 | 22,0-50,0 | НО | НО | НО | НО |
С22:2 | НО | НО | НО | НО-0,1 | НО | НО | НО-1,0 | НО | НО | НО | НО |
С24:0 | 0,5-2,5 | НО | НО | НО-0,1 | НО-0,4 | НО-0,5 | НО-0,5 | НО | НО | НО | НО |
С24:1 | НО-0,3 | НО | НО | НО | НО | НО | 0,5-2,5 | НО | НО | НО | НО |
Ёғ кислотаси номи | Пальмасуперолеини | Рапс мойи | Рапс мойи (таркибидаги эрук кислотаси паст бўлган тури) | Махсар мойи | Махсар мойи (таркибида олеин кислотаси кўп бўлган тури) | Кунжут мойи | Соя мойи | Кунгабоқар мойи | Кунгабоқар мойи (олеин кислотаси миқдори кўп бўлган тури) | Кунгабоқар мойи (олеин кислотаси миқдори ўртача бўлган тури) |
С6:0 | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО |
С8:0 | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО |
С10:0 | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО | НО |
С12:0 | 0,1-0,5 | НО | НО | НО | НО-0,2 | НО | НО-0,1 | НО-0,1 | НО | НО |
С14:0 | 0,5-1,5 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,1 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,1 | НО-0,1 |
С16:0 | 30,0-39,0 | 1,5-6,0 | 2,5-7,0 | 5,3-8,0 | 3,6-6,0 | 7,9-12,0 | 8,0-13,5 | 5,0-7,6 | 2,6-5,0 | 4,0-5,5 |
С16:1 | НО-0,5 | НО-3,0 | НО-0,6 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,2 | НО-0,3 | НО-0,1 | НО-0,05 |
С17:0 | НО-0,1 | НО-0,1 | НО-0,3 | НО-0,1 | НО-0,1 | НО-0,2 | НО-0,1 | НО-0,2 | НО-0,1 | НО-0,05 |
С17:1 | НО | НО-0,1 | НО-0,3 | НО-0,1 | НО-0,1 | НО-0,1 | НО-0,1 | НО-0,1 | НО-0,1 | НО- 0,06 |
С18:0 | 2,8-4,5 | 0,5-3,1 | 0,8-3,0 | 1,9-2,9 | 1,5-2,4 | 4,5-6,7 | 2,0-5,4 | 2,7-6,5 | 2,9-6,2 | 2,1-5,0 |
С18:1 | 43,0-49,5 | 8,0-60,0 | 51,0-70,0 | 8,4-21,3 | 70,0-83,7 | 34,4-45,5 | 17,0-30,0 | 14,0-39,4 | 75,0-90,7 | 43,1-71,8 |
С18:2 | 10,5-15,0 | 11,0-23,0 | 15,0-30,0 | 67,8-83,2 | 9,0-19,9 | 36,9-47,9 | 48,0-59,0 | 48,3-74,0 | 2,1-17 | 18,7-45,3 |
С18:3 | 0,2-1,0 | 5,0-13,0 | 5,0-14,0 | НО-0,1 | НО-1,2 | 0,2-1,0 | 4,5-11,0 | НО-0,3 | НО-0,3 | НО-0,5 |
С20:0 | НО-0,4 | НО-3,0 | 0,2-1,2 | 0,2-0,4 | 0,3-0,6 | 0,3-0,7 | 0,1-0,6 | 0,1-0,5 | 0,2-0,5 | 0,2-0,4 |
С20:1 | НО-0,2 | 3,0-15,0 | 0,1-4,3 | 0,1-0,3 | 0,1-0,5 | НО-0,3 | НО-0,5 | НО-0,3 | 0,1-0,5 | 0,2-0,3 |
С20:2 | НО | НО-1,0 | НО-0,1 | НО | НО | НО | НО-0,1 | НО | НО | НО |
С22:0 | НО-0,2 | НО-2,0 | НО-0,6 | НО-1,0 | НО-0,4 | NN-1,1 | НО-0,7 | 0,3-1,5 | 0,5-1,6 | 0,6-1,1 |
С22:1 | НО | >2,0-60,0 | НО-2,0 | НО-1,8 | НО-0,3 | НО | НО-0,3 | НО-0,3 | НО-0,3 | НО |
С22:2 | НО | НО-2,0 | НО-0,1 | НО | НО | НО | НО | НО-0,3 | НО | НО-0,09 |
С24:0 | НО | НО-2,0 | НО-0,3 | НО-0,2 | НО-0,3 | НО-0,3 | НО-0,5 | НО-0,5 | НО-0,5 | 0,3-0,4 |
С24:1 | НО | НО-3,0 | НО-0,4 | НО-0,2 | НО-0,3 | НО | НО | НО | НО | НО |
Кўрсаткичлар номи | Ерёнғоқ мойи | Бабассу мойи | Кокос | Пахта | Узум данаклари мойи | Маккажўхори мойи | Хантал мойи | Пальма | Пальмаядро мойи | Палма |
Нисбий зичлиги (х 0С /сув 20 0С) да | 0,912-0,920 Х=20 0С | 0,914-0,917 Х=25 0С | 0,908-0,921 Х=40 0С | 0,918-0,926 Х=20 0С | 0,920-0,926 Х=20 0С | 0,917-0,925 Х=20 0С | 0,910-0,921 Х=20 0С | 0,917-0,925 Х=50 0С | 0,899-0,914 Х=40 0С | 0,917-0,925 Х=40 0С |
Нур синдириш кўрсаткичи (40 0С) | 1,460-1,465 | 1,448-1,451 | 1,448-1,450 | 1,458-1,466 | 1,467-1,477 | 1,465-1,468 | 1,461-1,469 | 1,454-1,456 50 0С да | 1,448-1,452 | 1,458-1,460 |
Йод сони | 86-107 | 10-18 | 6,3-10,6 | 100-123 | 128-150 | 103-135 | 92-125 | 50,0-55,0 | 14,1-21,0 | ≥56 |
Кўрсаткичлар номи | Пальма стеарини | Пальмасуперолеини | Рапс мойи | Рапс мойи (таркибидаги эрук кислотаси паст бўлган тури) | Махсар мойи | Махсар мойи (таркибида олеин кислотаси кўп бўлган тури) | Кунжут мойи | Соя мойи | Кунгабо-қар мойи | Кунгабоқар мойи (олеин кислотаси миқдори кўп бўлган тури) | Кунгабоқар мойи (олеин кислотаси миқдори ўртача бўлган тури) |
Нисбий зичлиги (х 0С /сув 20 0С да) | 0,881-0,891 Х=60 0С | 0,900-0,925 Х=40 0С | 0,900-0,920 Х=20 0С | 0,914-0,920 Х=20 0С | 0,922-0,927 Х=20 0С | 0,913-0,919 Х=20 0С 0,910-0,916 Х=25 0С | 0,915-0,924 Х=20 0С | 0,919-0,925 Х=50 0С | 0,899-0,914 Х=20 0С | 0,909-0,915 Х=25 0С | 0,914-0,916 Х=20 0С |
Нур синдириш кўрсаткичи (40 0С) | 1,447-1,452 600С да | 1,463-1,465 | 1,465-1,469 | 1,465-1,467 | 1,467-1,470 | 1,460-1,464 60 0С да 1,466-1,470 250 0С да | 1,465-1,469 | 1,466-1,470 | 1,461-1,468 | 1,467-1,471 25 0С да | 1,461-1,471 25 0С да |
Йод сони | ≤ 48 | ≥60 | 94-120 | 105-126 | 136-148 | 80-100 | 104-120 | 124-139 | 118-141 | 78-90 | 94-122 |
Босқичлар | Субъектлар | Тадбирлар | Муддатлар | |||
I босқич | Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги, Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати | Сертификатлаштириш органлари ва синов лабораторияларига Ёғ-мой маҳсулотлари хавфсизлиги тўғрисидаги умумий техник регламентни (кейинги ўринларда — Техник регламент) етказиш. | Уч кун | |||
II босқич | Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги, | 1. Ёғ-мой маҳсулотларини стандартлаштириш бўйича мавжуд норматив ҳужжатлар рўйхатини тузиш ва хатловдан ўтказиш. | Бир ой | |||
2. Ёғ-мой маҳсулотларини стандартлаштириш бўйича норматив ҳужжатларни қўллашда мажбурийликни бекор қилиш ва ихтиёрийликни таъминлаш тўғрисида белгиланган тартибда қарор қабул қилиш. | Ўн кун | |||||
III босқич | Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги | Техник регламент талабларига мувофиқлигини баҳолаш учун сертификатлаштириш органлари ва синов лабораторияларини аккредитация қилиш кўламини кенгайтириш чораларини кўриш. | Уч ой | |||
IV босқич | «Ўзёғмойсаноат» уюшмаси, Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги, | Техник регламентнинг мақсадлари, мазмуни ва уни қўллаш тартиби тўғрисида аҳолини, давлат органларини, тадбиркорлик субъектларини кенг хабардор қилишни таъминлаш. | Жадвалга мувофиқ | |||
V босқич | Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати ҳудудий органи | 1. Тадбиркорлик субъектлари томонидан санитария-эпидемиологик хулосани олиш учун ариза ва унга зарур ҳужжатларни илова қилган ҳолда тақдим қилиш. 2. Синовдан ўтказиш учун белгиланган тартибда маҳсулот намуналарини олиш. 3. Лаборатория синовлари натижаси ижобий бўлганда аризаберувчига санитария-эпидемиологик хулосани бериш. | Белгиланган тартибда | |||
VI босқич | Аккредитация қилинган сертификатлаштириш органлари | Мувофиқлик сертификатини бериш ёки қонунчилик ҳужжатларининг аниқ нормалари кўрсатилган ҳолда мувофиқлик сертификатини бериш рад этилганлиги тўғрисида ёзма равишда хабардор қилиш. | Уч иш куни мобайнида | |||
VII босқич | Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги, Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати | Техник регламент талабларига риоя этилиши устидан давлат назоратини таъминлаш. | Белгиланган тартибда | |||