17.11.2020 йилдаги 724-сон
«Техник жиҳатдан тартибга солиш тўғрисида»ги Ўзбекистон Республикаси Қонунига мувофиқ, шунингдек, ёғ-мой маҳсулотларининг хавфсизлиги юзасидан қўшимча талабларни белгилаш мақсадида Вазирлар Маҳкамаси қарор қилади:
Истеъмолчиларда нотўғри тушунча келиб чиқишининг (чалғитишнинг) олдини олиш мақсадида ёғ-мой маҳсулотлари (маҳсулот гуруҳлари) айнан бир турга мансублиги ушбу Техник регламентнинг 4-бобида келтирилган маҳсулотлар гуруҳларининг хусусиятлари ҳамда уларни тавсифловчи белгилар асосида идентификация қилиш орқали амалга оширилади.
8. Озуқавий бўлмаган ёғ-мой маҳсулотлари ушбу Техник регламентга 10-иловада кўрсатилган хавфсизлик кўрсаткичларининг рухсат берилган даражаси нормаларига жавоб бериши керак.
Олдинги таҳрирга қаранг.
(13-банд Ўзбекистон Республикаси Вазирлар Маҳкамасининг 2022 йил 4 апрелдаги 153-сонли қарори таҳририда — Қонунчилик маълумотлари миллий базаси, 05.04.2022 й., 09/22/153/0266-сон)
19. Ёғ-мой маҳсулотларига тегиб турадиган қадоқлар (қадоқлаш учун ишлатиладиган материаллар) Вазирлар Маҳкамасининг 2017 йил 7 июлдаги 476-сон қарори билан тасдиқланган Озиқ-овқат маҳсулотларига тегиб турадиган қадоқларнинг хавфсизлиги тўғрисидаги Умумий техник регламент талабларига мувофиқ бўлиши керак.
23. Тамғалашда ушбу Техник регламентнинг 4-банди ва унга 1, 2 ва 3-иловаларда кўзда тутилган таърифлар асосида шаклланган маҳсулотлар номидаги сўзлар тартибини ўзгартиришга йўл қўйилади. Масалан: «рафинацияланган дезодорацияланган соя мойи», «соя мойи рафинацияланган дезодорацияланган», «ёғ пишириқ учун», «пишириқ учун ёғ», «майонезли соус», «соус майонезли» ва бошқалар.
Техник регламентнинг 4-бандига ва унга 1-иловада кўрсатилган номланишга мувофиқ озуқавий ёғ-мой маҳсулотларининг номи;
Техник регламентга 2-иловага мувофиқ ўсимлик мойи олинадиган мойли хом ашёнинг номидан келиб чиқиб ўсимлик мойи турларининг номланиши (зайтун мойининг номланиши Техник регламентга 3-иловага мувофиқ кўрсатилади) ҳамда ушбу мойнинг маълум тозаланиш жараёнларидан ўтганидан келиб чиқиб тозаланганлик даражасида кўрсатилади, масалан, «рафинацияланмаган кунгабоқар мойи» ёки «рафинацияланган соя мойи» ёки «рафинацияланган дезодорацияланган рапс мойи» ва бошқалар;
Озуқавий бўлмаган ёғ-мой маҳсулотларини тамғалашда ушбу Техник регламентнинг 4-банди ва 1, 2 ва 3-иловаларда кўзда тутилган таърифлар асосида шаклланган маҳсулотлар номидаги сўзлар тартибини ўзгартиришга йўл қўйилади. Масалан: «хом табиий глицерин», «хом глицерин табиий».
59. Техник регламент талабларига жавоб бермайдиган ёғ-мой маҳсулотлари «Озиқ-овқат маҳсулотларининг сифати ва хавфсизлиги тўғрисида»ги Ўзбекистон Республикаси Қонунида белгилаб берилган озуқавий маҳсулотларнинг сифати ва хавфсизлигини таъминлаш соҳасидаги давлат бошқарувини амалга оширувчи давлат назорати органларининг қарорлари бўйича қайтариб олиниб утилизация (қайта ишлаш)га берилади.
таҳлил қилиш усули — ёғ-мой маҳсулотларининг физик-кимёвий кўрсаткичларини ушбу Техник регламентнинг 4-банди ва унга 3 ва 11-иловаларда келтирилган белгиларга мувофиқлигини текшириш йўли билан идентификация қилинади. Таҳлил қилиш усулидан ёғ-мой маҳсулотини номланиши, визуал ёки органолептик усуллар билан идентификациялашнинг имкони бўлмаганда қўлланилади.
Олдинги таҳрирга қаранг.
(73-банд Ўзбекистон Республикаси Вазирлар Маҳкамасининг 2022 йил 4 апрелдаги 153-сонли қарори таҳририда — Қонунчилик маълумотлари миллий базаси, 05.04.2022 й., 09/22/153/0266-сон)
Олдинги таҳрирга қаранг.
(78-банд Ўзбекистон Республикаси Вазирлар Маҳкамасининг 2022 йил 11 мартдаги 114-сонли қарори таҳририда — Қонунчилик маълумотлари миллий базаси, 12.03.2022 й., 09/22/114/0209-сон)
Олдинги таҳрирга қаранг.
(82-банд Ўзбекистон Республикаси Вазирлар Маҳкамасининг 2022 йил 4 апрелдаги 153-сонли қарори таҳририда — Қонунчилик маълумотлари миллий базаси, 05.04.2022 й., 09/22/153/0266-сон)

Т/р

Мой турлари

Хом ашё номи

Ботаник номланиши

1.

Ўрик мойи

Ўрик (данак уруғи)

Prunus armeniaca Linnaeus: syn. Armeniaca vulgaris Lamarck

2.

Ерёнғоқ мойи

Ерёнғоқ

Arachis hypogaea Linnaeus

3.

Тарвуз мойи

Тарвуз (уруғи)

Citrullus lanatus (Thumb.) Matsumet Nakai Citrullus spp.

4.

Қайин мойи

Қайин

Fagus sylvatica Linnaeus

5.

Узум мойи

Узум (уруғи)

Vitis vinifera Linnaeus

6.

Олча мойи

Олча (данак уруғи)

Prunus cerasus LinnaeusRosaceae

7.

Хантал мойи:

жигарранг;

ҳинд;

қора;

оқ хантал мойи;

дала хантали мойи.

Хантал (уруғи):

жигарранг;

ҳинд;

қора;

оқ;

даланики.

Brassica Linnaeusjuncea Czernajawet cossonnigraW.D.J. Koch

Sinapis alba Linnaeus Sinapis arvensis Linnaeus

8.

Кедр мойи

Кедр (ёнғоқ)

Pinus cembra L.

9.

Кокос мойи

Копра

Cocos nucifera Sinapis Linnaeus

10.

Маккажўхори мойи

Маккажўхори (уруғлари)

Zea mays Linnaeus

11.

Кунжут мойи

Кунжут (уруғлари)

Sesamum indicum Linnaeus

12.

Канакунжут мойи

Канакунжут (уруғлари)

Ricinus communis Linnaeus

13.

Зиғир мойи

Зиғир (уруғлари)

Linumusilatissimum Linnaeus

14.

Бодом мойи

Аччиқ бодом (ёнғоқ)

Prunus dulcis (Miller) DA. Webb var. amara (DeConaolle) Buchheim:

syn. Prunus amygdalusBatsch var. amara (DeConaolla) Focke

15.

Ёнғоқ мойи

Грек ёнғоғи(уруғлари)

Aleurites moluccana (Linnaeus), Wildenow. syn.Aleurites triloba Juglans regia Linnaeus

16.

Зайтун мойи*

Зайтун (мағиз)

Зайтун (перикарпий)

Olea europaea Linnaeus

17.

Пальма мойи

Мойли пальма (меванинг перикарпийси)

Elaeisguineensis Jacquin.

18.

Пальмаядро мойи

Мойли пальма (данак уруғлари)

Elaeisguineensis Jacquin.

19.

Шафтоли мойи

Шафтоли (уруғлари)

Prunus persica (hinnacus) Batsch

20.

Кунгабоқар мойи

Кунгабоқар (уруғлари)

Helianthus annuusLinnaeus

21.

Буғдой мойи

Юмшоқ буғдой (дони)

Қатттиқ буғдой (дони)

Triticum aestivum Linnaeus: emened. Fiori et Paoletti

Triticum durum Desfontaines

22.

Рапс мойи

Рапс (уруғлари)

Brassica napus Linnaeus

23.

Гуруч мойи

Гуруч

Oryza sativa Linnaeus

24.

Махсар мойи

Махсар (уруғлари)

Carthamustinctorius Linnaeus

25.

Олхўри мойи

Олхўри (данак уруғлари)

Prunus domestica Linnaeus

26.

Соя мойи

Соя (дуккаклари)

Glycine max (Linnaeus) Merrill

27.

Помидор мойи

Помидор (уруғлари)

Lycopersicon

lycopersikum (Linnaeus), Karsten ex Farwell syn, Lycopersicon

esculentum P. Miller;

28.

Зира мойи

Зира (уруғи)

Carum

29.

Қовоқ мойи

Қовоқ (уруғлари)

Cucurbita maxima A.N. Duchesne Cucurbita pepo (Linnaeus)

30.

Пахта мойи

Ғўза (чигит)

Gossypium spp.

31.

Каноп мойи

Каноп уруғлари

Cannabis ruderalis

Зайтун мойининг номланиши

Тавсифлари ва кўрсаткичлари

Пресслаш усулида олинган рафинацияланмаган зайтун мойи (Extra virgin olive oil).

Кислота сони граммга 1,6 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 0,8 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 20 мэкв/kg дан кўп бўлмаган бир маротаба пресслаб олинган мой.

Рафинацияланмаган зайтун мойи (Virgin olive oil).

Кислота сони граммга 4,0 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 2,0 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 20 мэкв/kg дан кўп бўлмаган прессларда бир маротаба сиқиб олинган мой.

Пресслаш усулида олинган рафинацияланган зайтун мойи (Refined olive oil).

Кислота сониграммга 0,6 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 0,3 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 5 мэкв/kg дан кўп бўлмаган бир маротаба пресслаб, рафинация усулида олинган, лекин бошланғич триглицерид структурасига ўзгаришлар киритмайдиган жараёнларга йўналтирилмаган зайтун мойи.

Пресслаш усулида олинган рафинацияланмаган зайтун мойи қўшилган рафинацияланган зайтун мойи Extra virgin (Olive oil).

Кислота сони граммга 2,0 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 2,0 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 15 мэкв/kg дан кўп бўлмаган, рафинацияланган зайтун мойи ва бир маротаба пресслаб олинган зайтун мойлари аралашмасидан иборат мой.

Сиқилган қолдиқдан олинган рафинацияланган зайтун мойи (Refined olive-pomace oil).

Кислота сониграммга 0,6 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 0,3 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 5 мэкв/kg дан кўп бўлмаган сиқилган қолдиқларда хом зайтун мойидан рафинация усуллари орқали олинган ва лекин бошланғич триглицерид структураларига ўзгаришлар киритмайдиган жараёнларга йўналтирилмаган зайтун мойи.

Пресслаш усулида олинган рафинацияланган зайтун мойи қўшилган сиқилган қолдиқлардан олинган рафинацияланган зайтун мойи (Olive-pomace oil).

Кислота сониграммга 2,0 mg калий гидрооксидидан кўп бўлмаган ёки кислоталилиги олеин кислотага қайта ҳисобланганда 100 g га 1,0 g дан кўп бўлмаган, перекис сони 20 мэкв/kg дан кўп бўлмаган, сиқилган қолдиқлардан олинган рафинацияланган зайтун мойи ва бир маротаба сиқиб олинган зайтун мойлари аралашмасидан иборат мой.

Маҳсулотлар номи

Кўрсаткичлар

Рухсат этилган миқдори mg/kg дан кўп эмас

Ўсимлик мойлари (барча турлари),

ўсимлик мойларининг фракциялари.

Қўрғошин

0,1

0,2 (ерёнғоқ мойи учун)

Маргимуш

0,1

Кадмий

0,05

Симоб

0,03

Темир

1,5 рафинацияланган мойлар учун

5,0 рафинацияланмаган мой, рафинацияланган ва рафинацияланмаган мойлар аралашмаси учун

Мис

0,1 рафинацияланган мойлар учун

0,4 рафинацияланмаган мойлар учун

Рафинацияланган дезодорацияланган гидрогенизацияланган мой (ёғ)лар;

рафинацияланган дезодорацияланган переэтерификацияланган мой (ёғ)лар;

маҳсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар).

Қўрғошин

0,1

Маргимуш

0,1

Кадмий

0,05

Симоб

0,05

Никель

0,7

гидрогенизацияланган рафинацияланган ва дезодорацияланган мойлар (ёғлар) ва таркибида гидрогенизацияланган мой ва ёғлар мавжуд маҳсулотлар учун

Маргаринлар.

Қўрғошин

0,1

Маргимуш

0,1

Кадмий

0,05

Симоб

0,05

Никель

0,7 таркибида гидрогенизацияланган мойлар ва ёғлар мавжуд маҳсулотлар

Темир

1,5 (какао маҳсулотлари қўшилган маргаринлардан ташқари)

Мис

0,1 (какао маҳсулотлари қўшилган маргаринлардан ташқари)

Сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

Какао мойининг эквиваленти;

SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар;

POP-турдаги какао мойининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар;

Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар.

Қўрғошин

0,1

Маргимуш

0,1

Кадмий

0,05

Симоб

0,05

Никель

0,7

таркибида гидрогенизацияланганмойлар ва ёғлар мавжуд маҳсулотлар

Майонезлар;

майонезли соуслар;

ўсимлик мойлари асосида тайёрланган соуслар;

ўсимлик мойлари асосида тайёрланган крем.

Қўрғошин

0,3

Маргимуш

0,1

Кадмий

0,05

Симоб

0,05

Ўсимлик-ёғли спредлар;

ўсимлик-сариёғли спредлар;

ўсимлик ёғли эритилган омухта аралашмалар;

ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар.

Қўрғошин

0,1

0,3 какао маҳсулоти қўшилган турлари учун

Маргимуш

0,1

Кадмий

0,03 ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун

0,05 ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун

0,2 какао маҳсулоти қўшилган турлари учун

Симоб

0, 03 ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун

0,05 ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун

0,2 какао маҳсулоти қўшилган турлари учун

Никель

0,7 таркибида гидрогенизацияланган мойлар ва ёғлар

мавжуд маҳсулотлар

Темир

1,5 (какао маҳсулоти қўшилган спредлар ва эритилган омухта аралашмалардан ташқари)

Мис

0,1 ўсимлик-ёғли турлари учун (какао маҳсулотлари қўшилган турларидан ташқари)

0,4 ўсимлик-сариёғли турлари учун (какао маҳсулотлари қўшилган турларидан ташқари)

Дистилланган глицерин.

Темир

2,0

Қўрғошин

5,0

Маргимуш

0,3

Маҳсулотлар номи

Кўрсаткичлар

Рухсат этилган миқдори mg/kgдан кўп эмас

Ўсимлик мойлари (барча турлари),

ўсимлик мойларининг фракциялари;

рафинацияланган дезодорацияланган гидрогенизацияланган мой (ёғ)лар;

рафинацияланган дезодорацияланган переэтерификацияланган мой (ёғ)лар;

махсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар);

маргаринлар;

майонезлар;

ўсимлик мойлари асосида тайёрланган крем;

сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

какао мойининг эквиваленти;

SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар;

POP-турдаги какао мойининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар;

Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар.

Микотоксинлар:

афлотоксин В1

0,005

(рафинацияланган мойлардан ташқари)

Радионуклидлар:

цезий-137

40 Бк/kg(ўсимлик мойлари учун)

60 Бк/kg

стронций-90

80 Бк/kg

Пестицидлар:

ГХЦГ (αβγ-изомерлари)*

0,05 (рафинацияланган мойлар учун)

0,2 (рафинацияланмаган мойлар учун)

ДДТ ва унинг метаболитлари

0,1 (рафинацияланган мойлар учун)

0,2 (рафинацияланмаган мойлар учун)

Полихлорланганбифениллар

3,0

(таркибида балиқ ёғи бўлган маҳсулотлар учун)

Диоксинлар

0,00000075

01.01.2021 йилдан амалга киритилади

(ўсимлик мойлари учун маҳсулотдаги ёғ миқдорига қайта ҳисобланганда)

Мой таркибида мавжудлиги эҳтимоли асосли тахмин қилинган ҳолатларда аниқланади

Ўсимлик-ёғли спредлар;

ўсимлик ёғли эритилган омухта аралашмалар;

ўсимлик-сариёғли спредлар;

ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар.

Микотоксинлар:

афлотоксин В1

0,005

Радионуклидлар:

цезий-137


Стронций-90

100 Бк/kg

(ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун)

60 Бк/kg

(ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун)

80 Бк/kg

ГХЦГ (αβγ-изомерлари)

Ёғ миқдорига қайта ҳисобланганда

1,25 (ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун)

0,05 (ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун)

ДДТ ва унинг метаболитлари

Ёғ миқдорига қайта ҳисобланганда

1,0(ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун)

0,1(ўсимлик-ёғли маҳсулотлар учун)

Антибиотиклар** (ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун)

левомицетин (хлорамфеникол)

йўл қўйилмайди

< 0,0003 mg/kg

Тетрациклин гуруҳи

йўл қўйилмайди

<0,01 mg/kg

стрептомицин

йўл қўйилмайди

< 0,2 mg/kg

пенициллинлар

йўл қўйилмайди

< 0,004 mg/kg

Маҳсулотлар номи

Кўрсаткичлар

Рухсат этилган миқдор, кўп эмас

Ўсимлик мойлари (барча турлари),

ўсимлик мойларининг фракциялари;

рафинацияланмаган мойлар.

Кислота сони, mg KOН/g,кўп эмас

4,0

Рафинацияланмаган махсар мойи.

2,0

Рафинацияланмаган рапс мойи (озиқ-овқат маҳсулотларига озиқавий хом ашё сифатида фойдаланиладиган).

6,0

Рафинацияланмаган кунжут (сезам) мойи.

1,0

Рафинацияланган кунжут(сезамовое), данак мойи.

0,4

Рафинацияланган ерёнғоқ мойи.

0,5

Рафинацияланган пахта мойи.

0,3

Рафинацияланган мойлар.

0,4 — 0,6

Рафинацияланган мойлар.

Перекис сони, mmolфаолкислород/kg,

кўп эмас

10,0

Рафинацияланган дезодорацияланган гидрогенизацияланган мой (ёғ)лар;

рафинацияланган дезодорацияланган переэтерификацияланган мой (ёғ)лар;

маҳсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар);

маргаринлар;

сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

какао мойининг эквиваленти;

SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар;

POP-турдаги какао мойининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар;

Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар.

Кислота сони, mg KOН/g,

кўп эмас






Перекис сони, mmol фаол кислород/kg,

кўп эмас

0,6 (маргариндан ташқари)






10,0

Ўсимлик-ёғли спредлар;

ўсимлик-сариёғли спредлар;

ўсимлик-ёғли эритилган омухта аралашмалар;

ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар.

Ёғли фазанинг кислоталилиги,

0 Кеттстоферда

Перекис сони, mmol фаол кислород/kg,
кўп эмас

2,5 (ўсимлик-сариёғли маҳсулотлар учун)

10,0

Майонезлар;

ўсимлик мойлари асосида тайёрланган соуслар;

майонезли соуслар;

ўсимлик мойлари асосида тайёрланган крем.

Перекис сони, ммоль фаолкислород/kg,
кўп эмас

10,0

Маҳсулотлар номи

Кўрсаткичлар

Рухсат этилган миқдор, %дан, кўп эмас

Рафинацияланган, дезодорацияланган, гидрогенизацияланган мой (ёғ)лар;

рафинацияланган, дезодорацияланган, переэтерификацияланган мой (ёғ)лар;

махсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар);

маргаринлар;

сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

какао мойининг эквиваленти;

SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар;

POP-турдаги какао мойининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар;

Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар;

ўсимлик-ёғли спредлар;

ўсимлик-сариёғли спредлар;

ўсимлик-ёғли эритилган омухта аралашмалар;

ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар.

Ёғ-кислоталарининг транс изомерлари

Маҳсулотдаги ёғ миқдорига нисбатан

2 фоиз

Маҳсулотлар номи

МАФАнМК*, КХҚБ**/g кўп эмас

Таркибида рухсат этилмайдиган маҳсулот массаси, g

Ачитқилар, КХҚБ/g,
кўп эмас

Замбуруғлар, КХҚБ/g,
кўп эмас

ИТГБ***

(колиформа.)

S

areus

патогенлар, салмо-неллалар

Майонез;

майонезли соуслар;

ўсимлик мойлари асосида тайёрланган соуслар.

-

0,1

-

25

5.102

50

Махсус қўлланишга мўлжалланган ёғлар (нон, қандолат маҳсулотлари, пишириқ учун ёғлар ва бошқалар);

сут ёғининг ўрнини босувчи маҳсулотлар;

какао мойининг эквиваленти;

SOS-турдаги какао мойини яхшиловчилар;

POP-турдаги какао мойининг ўрнининг босувчи маҳсулотлар;

Нолаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар;

Лаурин туридаги темперирланмайдиган какао мойи ўрнини босувчилар.

-

0,001

-

25

1.103

1.102

Маргаринлар, ўсимлик-ёғли спредлар.

-

0,01

-

25

5.102

50

Ўсимлик мойлари асосида тайёрланган кремлар.

1.104

0,01

-

25

50

50

Таркибидаги ёғнинг масса улуши 60 фоиз ва ундан кўп бўлган ўсимлик-сариёғли спредлар.

1.105

0,01

0,1

25

100

100

Таркибидаги ёғнинг масса улуши 39 фоиздан 60 фоизгача бўлган ўсимлик-сариёғли спредлар.

1.105

0,01

-

25

йиғиндида 200

Ўсимлик-сариёғли эритилган омухта аралашмалар.

1.103

1,0

-

25

-

200

Ёғ кислотаси номи

Ерёнғоқ мойи

Бабассу

мойи

Кокос мойи

Пахта мойи

Узум данаклари мойи

Маккажўхори мойи

Хантал мойи

Пальма мойи

Пальмаядро

мойи

Палма олеини

Пальма стеарини

С6:0

НО

НО

НО-0,7

НО

НО

НО

НО

НО

НО-0,8

НО

НО

С8:0

НО

2,6-7,3

4,6-10,0

НО

НО

НО

НО

НО

2,4-6,2

НО

НО

С10:0

НО

1,2-7,6

5,0-8,0

НО

НО

НО

НО

НО

2,6-5,0

НО

НО

С12:0

НО-0,1

40,0-55,0

45,1-53,2

НО-0,2

НО

НО-0,3

НО

НО-0,5

45,0-55,0

0,1-0,5

0,1-0,5

С14:0

НО-0,1

11,0-27,0

16,8-21,0

0,6-1,0

НО-0,3

НО-0,3

НО-1,0

0,5-2,0

14,0-18,0

0,5-1,5

1,0-2,0

С16:0

8,0-14,0

5,2-11,0

7,5-10,2

21,4-26,4

5,5-11,0

8,6-16,5

0,5-4,5

39,3-47,5

6,5-10,0

38,0-43,5

48,0-74,0

С16:1

НО-0,2

НО

НО

НО-1,2

НО-1,2

НО-0,5

НО-0,5

НО-0,6

НО-0,2

НО-0,6

НО-0,2

С17:0

НО-0,1

НО

НО

НО-0,1

НО-0,2

НО-0,1

НО

НО-0,2

НО

НО-0,2

НО-0,2

С17:1

НО-0,1

НО

НО

НО-0,1

НО-0,1

Но-0,1

НО

НО

НО

Но-0,1

НО-0,1

С18:0

1,0-4,5

1,8-7,4

2,0-4,0

2,1-3,3

3,0-6,5

НО-3,3

0,5-2,0

3,5-6,0

1,0-3,0

3,5-5,0

3,9-6,0

С18:1

35,0-69,0

9,0-20,0

5,0-10,0

14,7-21,7

12,0-28,0

20,0-42,2

8,0-23,0

36,0-44,0

12,0-19,0

39,8-46,0

15,5-36,0

С18:2

12,0-43,0

1,4-6,6

1,0-2,5

46,7-58,2

58,0-78,0

34,0-65,6

10,0-24,0

9,0-12,0

1,0-3,5

10,0-13,5

3,0-10,0

С18:3

НО-0,3

НО

НО-0,2

НО-0,4

НО-1,0

НО-2,0

6,0-18,0

НО-0,5

НО-0,2

НО-0,6

НО-0,5

С20:0

1,0-2,0

НО

НО-0,2

0,2-0,5

НО-1,0

0,3-1,0

НО-1,5

НО-1,0

НО-0,2

НО-0,6

НО-1,0

С20:1

0,7-1,7

НО

НО-0,2

НО-0,1

НО-0,3

0,2-0,6

5,0-13,0

НО-0,4

НО-0,2

НО-0,4

НО-0,4

С20:2

НО

НО

НО

НО-0,1

НО

НО-0,1

НО-1,0

НО

НО

НО

НО

С22:0

1,5-4,5

НО

НО

НО-0.6

НО-0,5

НО-0,5

0,2-2,5

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,2

С22:1

НО-0,3

НО

НО

НО-0,3

НО-0,3

НО-0,3

22,0-50,0

НО

НО

НО

НО

С22:2

НО

НО

НО

НО-0,1

НО

НО

НО-1,0

НО

НО

НО

НО

С24:0

0,5-2,5

НО

НО

НО-0,1

НО-0,4

НО-0,5

НО-0,5

НО

НО

НО

НО

С24:1

НО-0,3

НО

НО

НО

НО

НО

0,5-2,5

НО

НО

НО

НО


Ёғ кислотаси

номи

Пальмасуперолеини

Рапс

мойи

Рапс мойи

(таркибидаги эрук кислотаси паст бўлган тури)

Махсар мойи

Махсар мойи

(таркибида олеин кислотаси кўп бўлган тури)

Кунжут

мойи

Соя

мойи

Кунгабоқар мойи

Кунгабоқар мойи

(олеин кислотаси миқдори кўп бўлган тури)

Кунгабоқар мойи

(олеин кислотаси миқдори ўртача бўлган тури)

С6:0

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

С8:0

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

С10:0

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

НО

С12:0

0,1-0,5

НО

НО

НО

НО-0,2

НО

НО-0,1

НО-0,1

НО

НО

С14:0

0,5-1,5

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,1

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,1

НО-0,1

С16:0

30,0-39,0

1,5-6,0

2,5-7,0

5,3-8,0

3,6-6,0

7,9-12,0

8,0-13,5

5,0-7,6

2,6-5,0

4,0-5,5

С16:1

НО-0,5

НО-3,0

НО-0,6

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,2

НО-0,3

НО-0,1

НО-0,05

С17:0

НО-0,1

НО-0,1

НО-0,3

НО-0,1

НО-0,1

НО-0,2

НО-0,1

НО-0,2

НО-0,1

НО-0,05

С17:1

НО

НО-0,1

НО-0,3

НО-0,1

НО-0,1

НО-0,1

НО-0,1

НО-0,1

НО-0,1

НО- 0,06

С18:0

2,8-4,5

0,5-3,1

0,8-3,0

1,9-2,9

1,5-2,4

4,5-6,7

2,0-5,4

2,7-6,5

2,9-6,2

2,1-5,0

С18:1

43,0-49,5

8,0-60,0

51,0-70,0

8,4-21,3

70,0-83,7

34,4-45,5

17,0-30,0

14,0-39,4

75,0-90,7

43,1-71,8

С18:2

10,5-15,0

11,0-23,0

15,0-30,0

67,8-83,2

9,0-19,9

36,9-47,9

48,0-59,0

48,3-74,0

2,1-17

18,7-45,3

С18:3

0,2-1,0

5,0-13,0

5,0-14,0

НО-0,1

НО-1,2

0,2-1,0

4,5-11,0

НО-0,3

НО-0,3

НО-0,5

С20:0

НО-0,4

НО-3,0

0,2-1,2

0,2-0,4

0,3-0,6

0,3-0,7

0,1-0,6

0,1-0,5

0,2-0,5

0,2-0,4

С20:1

НО-0,2

3,0-15,0

0,1-4,3

0,1-0,3

0,1-0,5

НО-0,3

НО-0,5

НО-0,3

0,1-0,5

0,2-0,3

С20:2

НО

НО-1,0

НО-0,1

НО

НО

НО

НО-0,1

НО

НО

НО

С22:0

НО-0,2

НО-2,0

НО-0,6

НО-1,0

НО-0,4

NN-1,1

НО-0,7

0,3-1,5

0,5-1,6

0,6-1,1

С22:1

НО

>2,0-60,0

НО-2,0

НО-1,8

НО-0,3

НО

НО-0,3

НО-0,3

НО-0,3

НО

С22:2

НО

НО-2,0

НО-0,1

НО

НО

НО

НО

НО-0,3

НО

НО-0,09

С24:0

НО

НО-2,0

НО-0,3

НО-0,2

НО-0,3

НО-0,3

НО-0,5

НО-0,5

НО-0,5

0,3-0,4

С24:1

НО

НО-3,0

НО-0,4

НО-0,2

НО-0,3

НО

НО

НО

НО

НО

Олдинги таҳрирга қаранг.

Босқичлар

Субъектлар

Тадбирлар

Муддатлар


I босқич

Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги, Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати

Сертификатлаштириш органлари ва синов лабораторияларига Ёғ-мой маҳсулотлари хавфсизлиги тўғрисидаги умумий техник регламентни (кейинги ўринларда Техник регламент) етказиш.

Уч кун
муддатда


II босқич

Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги,
Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати

1. Ёғ-мой маҳсулотларини стандартлаштириш бўйича мавжуд норматив ҳужжатлар рўйхатини тузиш ва хатловдан ўтказиш.

Бир ой
муддатда

2. Ёғ-мой маҳсулотларини стандартлаштириш бўйича норматив ҳужжатларни қўллашда мажбурийликни бекор қилиш ва ихтиёрийликни таъминлаш тўғрисида белгиланган тартибда қарор қабул қилиш.

Ўн кун
муддатда


III босқич

Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги

Техник регламент талабларига мувофиқлигини баҳолаш учун сертификатлаштириш органлари ва синов лабораторияларини аккредитация қилиш кўламини кенгайтириш чораларини кўриш.

Уч ой
муддатда


IV босқич

«Ўзёғмойсаноат» уюшмаси,

Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги,
Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати

Техник регламентнинг мақсадлари, мазмуни ва уни қўллаш тартиби тўғрисида аҳолини, давлат органларини, тадбиркорлик субъектларини кенг хабардор қилишни таъминлаш.

Жадвалга мувофиқ


V босқич

Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати ҳудудий органи

1. Тадбиркорлик субъектлари томонидан санитария-эпидемиологик хулосани олиш учун ариза ва унга зарур ҳужжатларни илова қилган ҳолда тақдим қилиш.

2. Синовдан ўтказиш учун белгиланган тартибда маҳсулот намуналарини олиш.

3. Лаборатория синовлари натижаси ижобий бўлганда аризаберувчига санитария-эпидемиологик хулосани бериш.

Белгиланган тартибда
(ариза олинган кундан бошлаб
14 кундан кечиктирмай)


VI босқич

Аккредитация қилинган сертификатлаштириш органлари

Мувофиқлик сертификатини бериш ёки қонунчилик ҳужжатларининг аниқ нормалари кўрсатилган ҳолда мувофиқлик сертификатини бериш рад этилганлиги тўғрисида ёзма равишда хабардор қилиш.

Уч иш куни мобайнида


VII босқич

Техник жиҳатдан тартибга солиш агентлиги, Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати

Техник регламент талабларига риоя этилиши устидан давлат назоратини таъминлаш.

Белгиланган тартибда

(2-илова Ўзбекистон Республикаси Вазирлар Маҳкамасининг 2022 йил 4 апрелдаги 153-сонли қарори таҳририда — Қонунчилик маълумотлари миллий базаси, 05.04.2022 й., 09/22/153/0266-сон)